• Hjem >
  • Bli med til en Akha- landsby 8.- 10. Trinn

Bli med til en Akha- landsby 8.- 10. Trinn

Akhaene bor vanligvis i små fjellandsbyer med 100 til 200 innbyggere. Det er vanlig at de ulike urfolksgruppene bor i landsbyer for seg selv, men noen ganger finner vi flere grupper som bor i samme landsby. 

Det kan være vanskelig å komme seg til landsbyene. Veiene opp i fjellene er ofte i svært dårlig stand, og særlig i regntiden kan det være nesten umulig å kjøre på dem. Landsbyene ligger ofte langt fra hverandre og de fleste som bor her har ikke bil. Noen familier har kanskje en moped eller sykkel.  Husene i landsbyen er bygget av tre eller bambus, og er ganske enkle. Husene er gjerne bygget på påler. Mange landsbyer mangler rent vann og de som bor der må gå langt for å hente vann i nærmeste elv. Strøm er heller ikke vanlig i landsbyene. I filmen treffer vi en jente som heter Mito og ser hvordan hun har det hjemme. 

Refleksjonssamtale

·  Hvordan ser det ut i landsbyen? Hva er likt og hva er forskjellig fra landsbyen og der du bor?

·  Hvordan tror du det er å bo i huset til Mito? Hva hadde dere likt og hva hadde dere syns vært vanskelig?

·  Landsbyene i fjellene ligger ofte langt fra hverandre, med svært dårlige veier som ofte er ubrukelige i regntiden. Hvordan tror dere det påvirker de som bor der?


Oppgaver

1.    Se filmen Culture in change om utfordringene mellom det tradisjonelle og moderne Laos. 

2.    Les om samer - http://www.ung.no/samer/. Del klassen inn i grupper, hver gruppe velger et tema relatert til urfolk den vil finne ut mer om. Hold foredrag for resten av klassen. 

Kompetansemål

Samfunnsfag (10. trinn):                                                                                                                                                    

  • Samanlikne korleis politiske, geografiske og historiske forhold påverkar levekår, busetjingsmønster og demografi i forskjellige delar av verda i dag.