I verden i dag lever omtrent en milliard mennesker med nedsatt funksjonsevne, og over halvparten av barna med funksjonsnedsettelse som lever i utviklingsland får ikke gå på skole. Grunnene er mange, én kan være at skoleveien er for lang, en annen at familien ikke har råd til nødvendige hjelpemidler. En tredje grunn kan være at skolen ikke er tilpasset barnet med nedsatt funksjonsevne. Mange ganger er det også slik at læreren ikke ønsker at elevene med nedsatt funksjonsevne kommer på skolen fordi han eller hun ikke har tid, eller ikke vet hvordan man underviser barn med et andre behov enn de funksjonsfriske. Et liv med nedsatt funksjonsevne kan være utfordrende uansett hvor i verden man bor, men når man lever i fattigdom er det gjerne ekstra tøft. Flere steder har både unge og voksne en dårlig holdning overfor mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det vil si at de mobber dem og behandler dem skikkelig ugreit. Mange barn med nedsatt funksjonsevne opplever å bli utsatt for vold, også av sine egne foreldre.
I denne filmen møter vi Johanna som bor i en liten landsby i Zambia sammen med familien sin. Johanna har en funksjonsnedsettelse som gjør at hun blir behandlet annerledes enn jevnaldrende barn. Gjennom Johannas historie får vi lære mer om hvordan det er å leve med en funksjonsnedsettelse i et fattig land som Zambia. Vi ser at hennes funksjonsnedsettelse begrenser livet hennes, men også at disse begrensningene i hovedsak stammer fra fordommer, skam og tilgang på ressurser for å tilrettelegge for at hun skal kunne leve et så normalt liv som mulig.
Dette undervisningsopplegget belyser hvordan det å leve med en funksjonsnedsettelse kan påvirke retten til utdanning. Det gir også innsikt i barns levekår ulike steder i verden.
Før filmen starter oppfordrer vi klassen til å diskutere betydningen til noen av begrepene som blir brukt i filmen:
I 2019 ble det lansert nye Barbie-dukker som sitter i rullestol og som har protese. Les denne artikkelen fra Dagbladet om hvorfor dette er viktig.
Samfunnsfag (7. trinn):