• Hjem >
  • Bedre enn vanlig pakkekalender

Bedre enn vanlig pakkekalender

Lyset går av og det tennes to lilla stearinlys før klasse 6b på Madlamark skole faller helt til ro. Utenfor hviler morgenmørket og inne har klassen åpnet luke nummer sju i Hei Verdens Omvendt Adventskalender.

Klasse 6b på Madlamark skole ser luke 7 i Hei Verdens Omvendt Adventskalender . Fra venstre: Elin Nordbø Pettersen, Espen Wetrhus Minde og Andre Tran.

- Jeg synes Omvendt Adventskalender er bedre enn en vanlig pakkekalender fordi du får hjelpe andre, forteller Kine Jørgensen i klasse 6b.

Hver morgen i desember starter klassen med å tenne lys og se en ny episode fra Laos.

- Det er lurt å se hvordan andre har det slik at vi ser at fattigdom i Norge ikke er likt som fattigdom der, sier Kine.

Elevene sitter stille og følger konsentrert med. Kines klassekamerat i 6b, Emil Hvidsten-Møller, har også gjort seg opp noen tanker rundt Omvendt Adventskalender:

- Det er veldig viktig å hjelpe de som trenger hjelp, de som ikke har så mye. I Laos har de veldig lite penger, så de trenger hjelp fra oss slik at de kan få en bedre utdanning, forklarer Emil.

For å samle inn penger hjelper elevene til hjemme. Noen går tur med hunden, setter i oppvaskmaskinen, støvsuger og andre baker kaker de skal selge.

- Det er veldig kjekt å få hjelpe noen andre, sier Emil (bildet).På bildet: Emil og Kine

- Ja, du får en god følelse etterpå, sier Kine (bildet) og nikker for å vise at hun er enig med klassekameraten.

Reeeeeeebustid!, alle i klassen stemmer i når de to rebusene kommer på slutten av episoden. Engasjementet er stort for å komme fram til dagens løsningsord. Etter filmen klipper de ut, og limer på plass, en puslespillbit og har en samtale om episoden de akkurat så.

- Hva tror dere hadde vært kjedelig med å bo på internat?, spør kontaktlærer Hege Mossige.

- Ingenting, svarer elevene kjapt

- Hadde det bare vært som en evig overnattingsfest?, spør Hege.

- Jaaaaa!, roper flere av elevene.

- Eller, leksene hadde jo vært kjedelige, sier en gutt på bakerste rad og flirer.

- Men hva med do da? Hvordan synes dere det hadde vært å gå på do der?

- Jeg hadde bare gått i skogen, svarer ei jente som kanskje ble litt skremt av at doen på internatskolen bare var et hull i bakken.

- Ja, jeg hadde synes det var ekkelt. Det er jo ganske annerledes enn vår do, svarer en annen elev.

Kontaktlærer Hege Mossige (bildet) forteller at hun opplever klassesamtalene i etterkant av episodene som bra. Elevene er engasjerte og reflekterte. De har mange ulike tanker og meninger som de deler med hverandre. Kine og Emils tanker etter dagens episode understreker det Hege forteller:

- Jeg tror barn i Norge og barn i Laos er veldig like og veldig forskjellige samtidig, konkluderer Kine mens Emil nikker for å vise at han er enig.

Hege forklarer at de har valgt å ha Hei Verdens Omvendt Adventskalender først og fremst fordi elevene skal lære om hvordan andre mennesker har det i andre deler av verden. Hun mener det er viktig at elevene lærer om solidaritet og det å være en medborger.

- Jeg tror og håper at elevene sitter igjen med empati og medfølelse, og at de føler de kan bidra til at andre får det litt bedre enn de har det i dag, sier Hege.


Publisert 10.12.2015
Tekst og foto: Hanne Siri Idsøe