• Hjem >
  • Hei Verden og Covid-19

Hei Verden og Covid-19

Utbruddet av Covid-19 har ført til den største utdanningskrisen verden har sett. Sårbare mennesker i fattige land i Sør rammes hardest. Når kriser og akutte behov oppstår blir ofte det viktige langsiktige arbeidet valgt bort. Derfor er det viktigere enn noensinne å opprettholde fokuset på utdanning, og jobbe for at flere barn og unge får gå på en god skole.

Hei Verden har tett kontakt og oppfølging med våre samarbeidspartnere i Bangladesh, Peru, Zambia og Laos som beskriver en ganske håpløs situasjon. I alle landene har skolene vært stengt i lange perioder. Per januar 2021 er skolene i Laos og Zambia åpnet igjen, mens skolene i Bangladesh og Peru fortsatt er stengt. Lange perioder med nedstenging har hatt alvorlige konsekvenser for elevene som allerede er i en sårbar læringssituasjon. Grunnet mangel på strøm og elektroniske hjelpemidler er det vanskelig å få gjennomført fjernundervisning. Vi jobber derfor med å få på plass gode metoder for fjernundervisning som vil nå alle. Vi er bekymret for at barn som vi har jobbet for å få inn i skolen nå vil falle utenfor igjen. Mange av barna i våre prosjekter har allerede store hull i utdanningsløpet sitt, og synes det er utfordrende å komme seg gjennom skoleløpet. Derfor jobber vi kontinuerlig med å holde barna i skolen. Når fattigdommen blir for stor er det lett å velge lavt betalte småjobber fremfor skole, selv for barn. I tillegg vet vi at skolen, for mange barn, tilbyr det eneste skikkelige måltidet de får i løpet av den dag. Nå forsvinner også dette. 

Arbeidet med å sikre at barna i prosjektområdene får fortsette utdanningen sin er i full gang. Hei Verden jobber for at skoler og læringssentre kan åpne på en trygg måte og at barna skal komme tilbake på skolen. Noen steder foregår nå undervisningen i 3 skift på grunn av små klasserom.  Våre partnere gjør også en veldig viktig jobb for å informere om, og sette i gang forebyggingstiltak mot korona. Mange steder får lokalbefolkningen lite eller ingen informasjon fra myndighetene.  

Hei Verden er også rammet hardt av de restriksjonene som nå er satt i gang for å hindre spredning av viruset. Skolene i Norge står årlig for over 90% av Hei Verdens innsamlede midler. Stengte skoler og avlyste solidaritetsaksjoner i år har ført til et massivt inntektsbortfall for våre prosjekter. Dette inntektstapet blir enda større utover vinteren fordi skolene fortsatt er under smittevernsrestriksjoner.

Se under for gode råd om hvordan din skole kan arrangere solidaritetsaksjon på en trygg måte.

Les mer om hvordan du som privatperson eller bedrift kan bidra  her.

Solidaritetsaksjoner på skoler 2020/2021

Skoleaksjonene har aldri før vært et så viktig verktøy i arbeidet med å sikre at barn og unge skal få en bedre framtid! Ved å arrangere en solidaritetsaksjon på din skole får elevene en unik mulighet til innsikt, kunnskap og engasjement for globale spørsmål. Dere bidrar også til at tusenvis av barn i Bangladesh, Peru, Zambia og Laos får muligheten til å gå på en god skole.

Selv om vi står i en tid preget av mye usikkerhet er det enkelt å gjennomføre solidaritetsaksjon i tråd med smitteverntiltak. Det så vi da flere skoler i fjor satte innsamlingsrekorder. Her har vi samlet noen gode aksjonstips:

Pant for livet – la skolen din ta del i vår landsdekkende panteaksjon. Det er enkelt og gøy å både engasjere seg for miljø og samle inn penger!

Jobb for livet – hva med å la elevene jobbe og donere en dags lønn neste gang de må være hjemme fra skolen? 

Tråkk for livet – delta på Hei Verden sykkelløp! Finn sponsorer som betaler for hver kilometer dere sykler. 

Eller hva med å prøve andre koronavennlige aktiviteter som digitalt loddsalg og auksjon, bilvask, jogg for livet eller digital bøssebæring? Opprett digital innsamling her eller bruk vipps. 


Bruk også gjerne vårt helt GRATIS undervisningsmateriell som gir elevene økt kunnskap om globale forskjeller ved å belyse temaer som klima, fattigdom og likestilling. Dette er viktig for å kunne forstå aktuelle samfunnsutfordringer innen bærekraftig utvikling og demokrati og medborgerskap. Du finner materiellet HER

Ønsker du et foredrag av Hei Verden på din skole? Ta kontakt med oss i dag for å avtale besøk eller digitalt foredrag. Hvis det ikke er mulig å ha foredrag på din skole lager vi informasjonspakker med relevant undervisningsmateriell og filmer fra prosjektlandet. 

Ta gjerne kontakt med oss for flere gode råd om hvordan dere kan gjennomføre en trygg aksjon.

Vi ønsker dere et riktig godt nytt år og håper dere vil bruke dette skoleåret på å vise deres elever verdien av å gjøre en forskjell!


Last ned

Veileder for innsamlingsaktiviteter 20/21

Last ned