Informasjon om Omvendt Adventskalender 2020

Omvendt adventskalender er en innsamlingskampanje med et pedagogisk undervisningsopplegg knyttet til kompetansemål. Vi reiser til Zambia, og blir kjent med Musiyalela, Mukela og Borniface. De viser oss hverdagen sin med de gleder og utfordringer som ligger i å være barn og ungdom i Zambia. Hver skoledag i adventstiden åpner klassen en ny luke på heiverden.no hvor det skjuler seg spennende episoder etterfulgt av en rebus og klassesamtale. Pengene som samles inn via årets adventskalender skal gå til at zambiske barn får en dyktig lærer og god skole.

På denne siden finner du all nødvendig informasjon for å komme i gang med adventskalenderen, last ned dokumentene nederst på siden. Lærerveiledningen vil komme i tre utgaver: tilpasset småtrinnet, mellomtrinnet og ungdomstrinnet. Den inneholder bakgrunnsfakta, forslag til klassesamtale, "lær mer" og rebusen for alle episodene.

Her finner dere kalenderen

Alle lukene blir aktive 28.november, klassen bestemmer selv når de vil se de ulike episodene selv om tanken er en episode hver skoledag fra 1. til 21. desember. Bak hver luke skjuler det seg en ny episode, refleksjonssamtalen fra lærerveiledningen samt dagens rebus. 

Innsamlingen

Før dere starter kalenderen bør dere bestemme dere for hvordan dere skal samle inn penger til Omvendt Adventskalender. Vi anbefaler at dere oppretter digital innsamling i år, se mer info lenger nede på siden. Mange innsamlingsaktiviteter kan gjøres koronavennlige med små tilpasninger, for eksempel ved å gjennomføres i kohorter og nettopp digital innsamling. Det finnes mange kreative måter å gjennomføre innsamling på, her er noen tips:

-       Jobbe hjemme og gi ukelønnen  
-       Hjelpe besteforeldre med hus- og hagearbeid, måke snø og strø 
-       Arrangere utendørs loppemarked eller basar 
-       Pante flasker i nabolaget 
-       Bake julekaker og lodde ut 
-       Lage koronavennlig kafé i klasserommet/skole 
-       Lage julekonsert med klassen for familie og venner med billettsalg (streame eller utendørs)
-       Sitte barnevakt 
-       Bilvask, sykkelvask o.l. 
-       Skolejogg eller sykkelløp med startkontigent eller sponsing per runde 
-       Flere elever har også gitt penger fra tannfeen til innsamlingen :)


Innbetaling 

Den letteste måten å drive innsamling er ved å opprette en digital innsamling for Omvendt Adventskalender. Dette er helt trygt, og veldig engasjerende da man kan følge innsamlingen direkte gjennom hele desember – giverne har også muligheten til skrive små motiverende hilsener til de som samler inn, eller gi anonymt. Dere velger selv om dere vil opprette en innsamling for hele skolen, trinnet eller klassen. 

Så enkelt er det å opprette digital innsamling:

1.     Gå inn på minaksjon.heiverden.no

2.     Opprett en innsamling for din klasse, trinn, skole eller familie

3.     Del linken til innsamlingen med elever, foresatte og kjente

Innbetaling via vipps eller med kort. Dersom dere setter inn et kontantbidrag direkte på vår konto kan dere be om en faktura på innsamlingssiden, slik at beløpet blir ført på innsamlingen deres. Se også inforskriv nederst på siden. 

Dersom dere ikke ønsker å benytte dere av digital innsamling kan adventsgaven som før settes inn på Hei Verdens konto 3230 09 51677. Viktig: merk innbetalingen med «Omvendt Adventskalender» + skole + klasse slik at vi kan sende klassen diplom når gaven er registrert. Dersom skolen har en vippskonto tilknyttet Hei Verden kan denne også benyttes. Når flere klasser deltar fra samme skole må dere selv se til at hver innbetaling merkes med klasse dersom dere ønsker å vite hvor mye hver enkelt klasse samlet inn.

Hei Verden i Zambia

Rundt 200 000 barn i Zambia går ikke på skole, fordi det mangler både lærer og skolebygg. På grunn av korona har antallet barn utenfor skolen økt kraftig i 2020. De barna som faktisk får undervisning sitter ofte i overfylte klasserom og mangler skikkelig utstyr, bøker og gode lærekrefter. Ofte må hele klassen dele på et par lærebøker og læreren kan være den personen i landsbyen som tilfeldigvis har gått lengst på skole selv. Dårlig kvalitet i skolen gjør at mange slutter. Bare halvparten av barna i Zambia fullfører barneskolen.

Med deres hjelp gjennom Omvendt Adventskalender kan vi utdanne flere lærere, skaffe utstyr som tavler og lærebøker og legge til rette for at barn med funksjonshemninger skal få gå på skole.

Påmelding

Meld dere på ved å fylle ut skjema her.

Last ned

Ranselpost

Print ut ranselposten og send den med elevene hjem som informasjon til heimen.

Last ned

Digital innsamling

Hvordan ta i bruk digital innsamling på din skole

Last ned

Veileder for innsamlingsaktiviteter

Tips og råd til trygge innsamlingsaktiviteter

Last ned

Rebusmal

Print ut malen til rebustid. Fyll inn bokstavene og finn den hemmelige beskjeden.

Last ned

Lærerveiledning 1.-4. trinn

I dette dokumentet finner du bakgrunnsfakta, klassesamtale, "lær mer" og rebusene.

Last ned

Lærerveiledning 5.-7. trinn

I dette dokumentet finner du bakgrunnsfakta, klassesamtale, "lær mer" og rebusene.

Last ned

Lærerveiledning 8.-10. trinn

I dette dokumentet finner du bakgrunnsfakta, klassesamtale, "lær mer" og rebusene.

Last ned