Alfabetisk tipsliste til aktivitetsdag

Ansiktsmaling
Særlig de yngste synes det artig å få et dyrefjes eller bli sminket som en prinsesse. Det finnes enkle instruksjonsbøker i ansiktsmaling. Bruk teatersminke.

Ansiktsmassasje
Sett opp campingstoler, ha oljer, kremer og håndklær klart.

Auksjon
Prøv om foreldre eller næringsliv i nærheten kan bidra med større og mer verdifulle ting som kan auksjoneres bort.

Ball på melkekartonger
Lag en pyramide av melkekartonger og bruk en liten ball, ertepose e.l. Ta betalt for eksempel 5 kroner for 3 kast. Legg gjerne en liten stein i kartongene så de står støtt. Ett tips fra 5.klassingene på Kvaleberg skole i Stavanger er å ta med seg små ting, avlagte leker etc. hjemmefra, som brukes som premier.

Bildekino (Porsholen skole, Sandnes)
Alle bilder som er tatt av elevene gjennom skoleåret samles i en powerpoint-serie som kjøres automatisk i et klasserom, akkurat som en kinoframsyning. 10 kroner for å komme inn. Selg gjerne popcorn e.l som tilskuerne kan kose seg med underveis!

Bowling med brusflasker
Fyll flaskene med vann - skru korken tett til! - og still dem opp som bowlingkjegler. Benkene i gymsalen kan legges på siden og markere banene. Bowlingkula kan være en håndball, fotball e.l.

Dansefeber (Kampen skole, Stavanger)
5 kroner for å være med - 3 kroner for å se på. Deltagerne danser sitt nummer, et dommerpanel avgjør om de går videre til neste runde...

Fotbad
Gulvbøtte med velduftene såpe i holder! Husk å skifte vannet med jevne mellomrom

Fruktkurv der elevene tar med frukt
Hver klasse lager sin kurv ved at hver elev har med to frukter. "Kurven" kan være en eske fra kopirommet - med cellofan, sløyfe og eventuelt litt sjokolade og twist oppi - blir det en flott gevinst.

Fruktkurv-alternativ: Proviantkasse (Håland skole, Karmøy)
Hver klasse får en banankasse som fylles i forkant av aksjonen. Elevene kan ta med seg sjokolade, kjeks, frukt og annet som fyller opp i kassen. Her kan en jo også putte opp i andre ting som kan være kjekt å ha med på hytta: lys, servietter, doruller, kaffe, skinkeboks osv. osv.

Proviantkassene loddes ut på aksjonsdagen akkurat som de mer tradisjonelle fruktkurvene

"Gatemusikanter"
Elever som er flinke og synge, danse eller spille, kan øve inn nummer som de kan underholde med i gangene eller skolegården, og så la hatten gå rundt....

Hinderløype

Hive våt svamp på lærer´n.
Denne finnes det mange varianter av, det går også an å lage "kaker" av pappskiver og barberskum. Det stiligste er dersom du får tak i en stor papp- eller finérplate som du også lager støtteanordninger til, slik at den står av seg selv. Skjær et hull der lærer´ns ansikt kan titte fram, og maler et artig bilde rundt.

Hårfletting
For eksempel med å flette inn fargerike tråder.

Kafé
Hva med å servere spesialiteter fra prosjektlandene?
Det går også an å ha kafe gjennom skoleåret, feks ved at de ulike klassene bytter på å ha med boller og kaker en gang i uka.

Kino
Kjør små tegnefilmer på i et klasserom og ta inngangbilletter.

Kunstutstilling
Elevene lager bilder i formingstimene som kan stilles ut i klasseromene, vestibylen eller annet egnet sted. Foreldre og andre gjester inviteres til å kjøpe bildene. Lag gjerne utstillingen profesjonell med liste over bildetitler og pris, og bruk røde klistremerker når et bilde er solgt.

Parkeringsavgift (Trones skole, Sandnes)
Når foreldre og slektninger blir invitert til aksjonskveld, er 7.klassingene parkeringsvakter, og tar p-avgift.

Popcorn-salg
Ikke så arbeidskrevende å lage store mengder, og ofte et populært alternativ til kakesalg....

Sekkeløp

Selge egenproduserte ting - for eksempel: (Se "Tips til hva man kan lage" i menylinjen til venstre)

Skopussestasjon (Gausel skole, Stavanger)
Hvorfor ikke gjøre som mange av barna i Hei Verdens samarbeidsland - prøve seg som skopusser!? Krakk, skokrem og pussesaker trengs, og så får vi håpe at gjestene på aksjonsdagen ikke har på seg joggesko...

Slå i spiker (Posholen skole, Sandnes)
En god gammel, klassiker. Du trenger en tjukk planke, hammer og mange solide spiker. Et godt tips er å lage konkurranse ut av det, med finale på et visst klokkeslett. Hvem trenger færrest slag?/Hvem slår spikeren raskest ned?

Spøkelsestunnel (Norheim skole, Karmøy)
Klasserommet skal være mørkt. Bruk svarte søppelsekker eller stoff til å kle en gang mellom pulter og bord. Langs tak og vegger i tunnellen festes ekle og slimete gjenstander, skolens skjelett m.m. Skumle lyder underveis forsterker opplevelsen!
Spøkelsestunnelen på Norheim er så populær at det er kø utenfor helt til stengetid!

"Spådame".
Dersom du innreder et telt/rom med skjal og tepper, fyller det med røkelse har du stemningen. Det går an å "spå" i krystallkule, kort eller kaffegrut

Stiklinger og plantesalg (Lura skole, Sandnes)
Et av tilbudene på markedet aksjonsdagen, er å kjøpe planter. Noen uker før aksjonen har elevene fått med seg stiklinger hjemmefra, som dyrkes fram til salg.

Stillerom (Lura skole, Sandens)
På aksjonsdagen har skolen mange ulike aktiviteter som koster penger. Et klasserom er gjort om til "stillerom" - alle som vil inn og nyte stillheten må betale en avgift.

Talentiade (eller "Idol")
Elever som kan triks av ymse slag, eller er flinke til å synge, danse, mime eller sjonglere - kort sagt hva som helst, betaler en hvis sum for å være med (feks 5 kr) - et dommerpanel bestemmer hvem som går videre til neste runde. Publikum kan betale for å se på.