Et av årets høydepunkt på Trones skole!

Toner fra Coldplay strømmer ut av klasserommet og kakelukten henger tungt i luften. Aksjonsdag på Trones skole i Sandnes er et av årets store høydepunkter.

- Jeg vil bare at alle barna i verden skal ha det sånn som jeg, sier Liv Karin Johnsen i klasse 7B på Trones skole.Hun og resten av skolen har arrangert aksjonsdag, hvor de samler inn penger til Hei Verdens prosjekt Peru. Liv Karin står sammen med to klassevenninner. De har bestemt seg for å dele ut klemmer til besøkende foreldre og skolekamerater. Men ikke gratis, det koster fem kroner for en klem. Eller ti kroner, hvis du vil ha en bamseklem.

- Bamseklemmen er litt større enn en vanlig klem, forklarer Henriette Bratland.

- Pengene skal gis til barn i Peru. De har skikkelig lang vei til skolen, og så kan de ikke en gang bruke sitt eget språk når de kommer dit! sier Andrea Moen Østrått.

Tradisjon

De tre venninnene har vært med på flere aksjonsdager. På Trones skole er det blitt en tradisjon. Torbjørn Dahle er ansatt på skolen og forklarer at de ofte får besøk av tidligere elever.

- Det er en dag vi forbereder oss godt til, og som elevene synes er gøy. Noen sammenligner stemningen med 17. mai, fordi det er så mange mennesker og så mye kjekt som skjer, sier han.

Blant alt det som er gøy, finnes svampekasting, ansiktsmaling, kunstutstilling og ikke mindre enn fire kafeer.

Hele skolen i aksjon

Trones skole har elever fra 1. til 7. klasse, og hvert klassetrinn har sine oppgaver.

- 1. klasse lager selvportretter som de selger, 3. klasse lager bokmerker og 4. klasse arrangerer loppemarked. På den måten får de også variasjon og noe nytt å glede seg til hvert år, sier Dahle.


Når elevene er kommet opp til 7.klassetrinn får de bruke fantasien selv. En gjeng gutter har valgt å lage band og spille konsert, inngangspengene på 20 kroner går rett til Peru.På listen over sanger står Coldplay, Toto og en egenkomponert sang kalt «I wanna sing».

Liv Karin, Andrea og Henriette valgte å selge klemmer.

- Hvorfor har dere lyst til å selge klemmer

- Fordi vi er så glade i å klemme folk! sier de i kor.