Drømmen om Bollywood

På landsbygda i Bangladesh bor Nazeema. Hun er er 10 år, elsker å synge, høre på musikk og å leke med venninnen sin, Yasmine. Når hun blir stor har hun lyst til å bli skuespiller i Bollywood.

Nazeema og familien hennes bor i Bangladesh, rett ved elven Mamuna på grensen til India. Hun har fem søsken. Tre eldre søsken og to yngre. I huset hennes bor hun sammen med foreldrene sine, bestemoren og tre av søsknene sine. Huset har to rom, med en seng i hvert rom.

I nabohuset bor Nazeemas eldste bror sammen med kona og to barn. Nazeemas eldste søster er 16 år. Hun har en baby på et halvt år. Hun giftet seg i fjor og bor i nabolandsbyen.

–  Vi er heldige. Huset vårt ligger på en liten topp. Når det er regntid og Mamuna blir stor, ligger huset vårt trygt her oppe. Ikke alle i landsbyen er like heldige. Familien til Yasmine, for eksempel, mistet huset sitt både i fjor og i år, forteller Nazeema.

I dag er Yasmine på besøk hos Nazeema. De har laget et lite paradis med steiner og hopper frem og tilbake.

– Etterpå skal vi kle oss ut, sier Yasmine. De to jentene har en plakat fra en film fra India. Jentene på plakaten ser veldig stilige ut, med perle i nesa, fargerike sarier, mendhi på hendene og perle mellom øynene. Både Nazeema og Yasmine har perle i nesa. – Nesten alle jenter i Bangladesh har det, forklarer Nazeema.

De to jentene har ikke råd til å tegne mendhi på hendene så ofte, men de tegner mønstre med penn. Og så setter de klistremerker mellom øynene. Når de har gjort dette, leker de at de er filmstjerner i Bollywood og synger sanger de har lært av storesøsteren til Nazeema, hun som har giftet seg og flyttet. – Søsteren til Nazeema har stemme som en ekte popstjerne, sier Yasmine. Nazeema smiler veldig stolt, men litt trist samtidig.– Hun sier at hun synger masse for babyen, sier Nazeema og ser ned i bakken. Mens de to jentene danser og synger i de fine kostymene sine, roper Nazeemas mor.

– Nazeema, nå må du komme. Du har ikke gjort pliktene dine i dag. – Jeg kommer, svarer Nazeema og løper mot huset. Nazeema henter vann i drikkevannsbrønnen to ganger om dagen, og så tar hun oppvasken etter alle måltidene. – I familien vår må alle hjelpe til hver dag, forteller Nazeemas mor. Det tar ti minutter å gå ned til drikkevannsbrønnen. I dag skal Yasmine hjelpe venninnen, slik at det går litt fortere og de kan fortsette leken etterpå. Mens de går ned til brønnen forteller de to jentene om skolen de går på. Skolen er på en båt, en flytende skole. – Før var det ikke skole her, sier Yasmine. Nazeema nikker alvorlig. – Store-søskena mine gikk aldri på skolen. Det var bare noen få av vennene deres som gjorde det. Men de måtte flytte hjemmefra og bo på skolen. Mamma ville ikke sende barna sine til å bo borte hjemmefra. Familien min hadde ikke råd til det heller, forklarer Nazeema.

–  I fjor fikk vi en flytende skole. Den flyter på Mamuna uansett hvor stor elven er, også kjører den rundt og plukker opp alle barna som bor på øyene rundt her, forteller Yasmine. –  Jeg liker skolen så lenge jeg ikke faller uti vannet, ler Nazeema. De to jentene ser på hverandre og ler. – Vi ler veldig mye, presser Yasmine ut mellom latterkrampen.

Nazeema trekker pusten og forteller. – Under regntiden blir Mamuna veldig stor, og strømningene i elven er sterke. Mange hus blir skylt på elva hvert år. Men det er faktisk færre og færre hus det skjer med. – Ja, for nå vet de fleste hvordan de kan beskytte huset sitt bedre, bryter Yasmine inn. Likevel har familien til Yasmine mistet huset sitt to ganger de to siste årene. Plassen de får lov å ha huset sitt er veldig utrygg. Nå har familien fått lov å leie en annen tomt. – Det er litt dyrere, men det er billigere enn at vi må flytte hver regntid fordi huset blir skylt på elva, sier Yasmine.

–  Men nå må vi løpe. Vi vil ha tid til å øve litt mer på sangen og skuespillet vårt før sola går ned, smiler Nazeema med stjerner i øynene. De to jentene ser på hverandre og fniser, også løper de ned til vannbrønnen.


Klassesamtale:

  • Hva er likt og hva er forskjellig mellom deg og dine venner, og Nazeema og Yasmine? 
  • Hva likte du best med historien?

Oppgaver:

  • Se på kartet her. klarer du å finne ut hvor Nazeema og Yasmine bor?
  • Del et stor ark i seks. Tegn en tegneserie der de tre første bildene beskriver reportasjen, og de tre neste beskriver hvordan du håper at fremtiden blir for de to jentene.