Fredsprisen til et barn!

For første gang i historien får et barn Nobels fredspris. Malala var på skolen da hun fikk vite at hun fikk fredprisen. Journalister fra hele verden ville prate med henne, men Malala ville bli ferdig på skolen først.

Området hvor Malala vokste opp er styrt av strengt religiøse menn, som kaller seg Taliban. Disse mennene mener at det er mannen som bestemmer, så jenter skal ikke gå på skolen. Jenter skal være hjemme og arbeide i huset. Dette ville ikke Malala finne seg i, hun ville gå på skolen. Allerede som 12-åring begynte Malala å skrive blogg om jenters rett til å gå på skolen.

Bloggen gjorde Malala kjent både i Pakistan og i verden. Politikere fra hele verden ville prate med henne og i 2011 vant hun en fredspris i Pakistan.

Ofret nesten livet for barns rettigheter

Oppmerksomheten Malala fikk for arbeidet sitt gjorde Taliban veldig sinte. Malala visste dette. Hun visste også hvor farlige disse mennene kunne være. Likevel valgte hun å fortsette å skrive på bloggen sin og å gå på skolen. Morgenen 12.oktober 2012 ble Malala forsøkt drept i skolebussen på vei skolen. Hun ble skutt i hodet av de samme mennene som nekter jenter å gå på skolen.

Det er veldig farlig å bli skutt i hodet. Det tok flere timer før hun kom seg på et sykehus, og utstyret på sykehuset var ikke bra nok til å redde livet hennes. Mange sier at det er et mirakel at Malala overlevde. Mirakuløst var nemlig en britisk barnekirurg fra et av verdens beste sykehus på besøk - på akkurat dette sykehuset, akkurat denne dagen. Hun så hvor dårlig Malala var og foreslo at de skulle fly henne til sykehuset i London. Den lange flyturen var veldig farlig for en som var så hardt skadet. Heldigvis tilbød emiren fra de arabiske emirater å låne bort sitt personlige topp utstyrte sykehusfly. Malala overlevde flyreisen, overlevde den farlige operasjonen på sykehuset i London, og i dag er hun nesten helt frisk.

I dag bor Malala sammen med familien sin og går på skolen i Birmingham i England. Hun har holdt taler i FN, møtt dronninger, presidenter, fotballspillere og er nå historiens første barn som har fått Nobels fredspris. FN har døpt bursdagen hennes, 12. juli, til Malala Day. (Du kan se en supernytts sending om Malals historie her!)


Jenters rett til å gå på skole

Alle barn har rett til å gå på skolen, og Barnekonvensjonen gjelder for alle barn – uansett om de er gutt eller jente. Likevel er det flere jenter enn gutter som ikke går på skole. Og det er flest jenter som slutter underveis.

Eksempler fra mange deler av verden viser at når jenter går på skolen lærer de det de har lært videre til familien sin. I familier der mammaen ikke har gått på skolen, spiser kanskje hele familien usunt og blir mye syke fordi moren ikke vet hva som er sunt å spise, eller vet så mye om hygiene. Hvis datteren går på skolen, lærer hun moren sin om hva som er sunt å spise, hvor viktig det er å bruke rent vann og å vaske seg på hendene før man lager mat. Dette kan hjelpe hele familien mot å bli sunnere og friskere.

Jenter og gutter er like mye verdt og er like viktige. At jenter får utdanning gir jenter større innfllytelse over hvordan ting skal være. De får mer selvtillit, tar mer styring over egne liv, og engasjerer seg mer i politikk.Jenters meninger teller like mye som gutters mening. Kvinner bør derfor ha like mye å si i politikken som menn.

Fredsprisen går til alle barn
- Nobels fredspris går til alle barn. Spesielt går prisen til alle de barna som ikke blir hørt, de barna som ikke får gått på skolen og de barna som blir utnyttet av voksne. Jeg skal være stemmen deres, sa Malala da hun fikk Nobels fredspris.

Malala har vist verden at ett barn kan forandre verden!

Klassesamtale:

  • Hvorfor vant Malala fredsprisen?
  • Hvorfor ønsket Taliban å drepe henne? Hvordan gikk det med henne?
  • Hva mener Malala når hun sier at fredsprisen går til alle barn?
  • Hvorfor er det viktig at jenter går på skolen? Nevn tre grunner.
  • Hvordan hadde du følt deg hvis det var ulovlig for jenter/gutter å gå på skolen i Norge?


Malalas tale etter at hun fikk vite at hun vant Nobels fredspris
(filmen er på engelsk - passer for 6.-klasse og oppover)


Klassesamtale etter filmen:

  • Hva syntes dere om talen? Hva var det du husker best av det hun sa?
  • Husker dere hva hun sa om forholdet mellom Pakistan og India?
  • Hva tror dere hun mente med at faren henne ikke klippet vingene hennes?

Kilder: Ritzau, Aftenposten - Malala:jeg er bare et barn (2013), ABC News - Malalas story - youtube (2013) , CNN - Malala Nobel peace prize speech - youtube (2014), NRK-Super - Malala får fredsprisen (2014)

Kompetansemål

Samfunnsfag (10. trinn):                                                                                                  

  • Reflektere over korleis menneske har kjempa og kjempar for endringar i samfunnet og samstundes har vore og er påverka av geografiske forhold og historisk kontekst