Dyr i Laos

Dersom dere vil fargelegge enkelte av dyrene i Laos kan dere gjøre det her. 

Tenk deg å komme over et dyr som ingen har hørt om før, eller som forskerne trodde var utryddet for millioner av år siden. Det skjer i Laos. Så sent som i 2005 ble en ny dyreart oppdaget: Laotisk fjellrotte.

Rundt 80 % av Laos er dekket av en tykk jungellignende skog hvor dyrene har levd et godt og skjermet liv. Mye av denne skogen har aldri vært utforsket, så her finnes det dyrearter vi aldri har hørt om, og noen dyrearter vi trodde var utryddet for flere millioner år siden. Hvor lenge vil det være slik? 

I dag hugges skog ned i rekordfart i Laos, enten fordi store internasjonale firma skal få bygge fabrikker og veier, eller fordi den fattige befolkningen skal få mer jord å dyrke. Dette går dessverre ut over dyrene, som får et stadig mindre områder å leve på. I tillegg blir mange av de flotte dyrene i Laos jaktet på ulovlig og solgt i Vietnam, Thailand og Kina.

Her er noen kjente og noen ukjente dyr fra jungelen i Laos.

Tiger

I Laos finnes det en type tiger som kalles for indokinesisk tiger eller Corbetts tiger. Den er oppkalt etter engelskmannen Jím Corbett, som forsket mye på tigere på 1800- og 1900-tallet.

Denne tigeren er en underart av den vanlige tigeren som vi finner i blant annet India. Den holder kun til i Sørøst Asia, i landene Kambodsja, Kina, Laos, Malaysia, Myanmar (Burma), Thailand og Vietnam.

De indokinesiske tigrene kan bli nesten 3 meter lange og veie opp til 200 kg. De lever stort sett i dype skoger, i ulendt terreng. De har ofte holdt til i grensområder mellom to land, hvor det ikke er lov for mennesker å ferdes, så det er ikke gjort så veldig mye forskning på disse tigrene før. Man har rett og slett ikke funnet dem.

De indokinesiske tigrene er store og sterke og kan derfor jakte på de fleste dyr. De jakter særlig på antiloper, villsvin, hjort, slanger, apekatter, babyelefanter og vilt kveg. Noen få ganger jakter de også på leoparder, bjørner og andre tigere.

Den indokinensiske tigeren er en utrydningstruet art, og det finnes bare litt over 1000 dyr igjen i hele verden. Det er usikkert hvor mange av disse som finnes i Laos, men mest sannsynlig bare noen få hundre dyr. Grunnen til det er ulovlig jakt. Rovjegere og fattige bønder skyter tigrene for å selge til Kina, hvor deler av kroppen blir brukt i den tradisjonelle kinesiske medisinen.

Solbjørnen

Denne bjørnen har fått det koselige navnet malaysisk solbjørn. Det kommer av at den har et område med helt gul-oransje pels foran på brystet og noen ganger rundt øynene og snuten. Resten av pelsen er helt svart.

Pelsen til solbjørnen er egentlig veldig spesiell. Den er helt kort og glatt i motsetning til andre bjørner som ofte har lang, lodden pels. Det kommer nok av at solbjørnen bare holder til nede i lavlandet og ikke trenger å beskytte seg mot streng kulde. Sølbjørnen går heller ikke i hi om vinteren.

Den malaysiske solbjørnen er den minste bjørnen i hele bjørnefamilien. Den kan bare bli litt over en meter lang og veier på det meste 65 kg. Siden den er så liten blir den noen ganger kalt for ”hunde-bjørn”.

Solbjørnen er et nattdyr. Det betyr at den jakter om natten og sover om dagen. Da ligger den på en av de nederste grenene i et tre og slapper av. Når kvelden kommer går den på jakt, også da ofte i trærne. Solbjørnen klatrer i det hele tatt ganske mye i trær. Den har poter som er perfekt for klatring.

Maten den spiser er veldig variert. Det kan være alt fra små firfisler, fugler og små pattedyr til frukt, egg, termitter, unge skudd fra palmetrær, bikuber, bær, insekter, røtter, kakaoplanter og kokosnøtter.

Saola

Saola, eller Vu Quang-oksen, som den også kalles, er et av verdens sjeldneste pattedyr. Den har kun vært kjent siden 1992, og den finnes kun i Vietnam og Laos.

Hmong-folket i Laos kaller dyret for saht-supahp, som betyr ”det høflige dyret”, fordi den beveger seg så rolig og fredelig gjennom skogen.

Dyret ble først oppdaget ved at man fant noen uvanlige horn på et marked i Vietnam. Navnet Saola betyr nettopp ”tvinnede horn” eller ”spiralhorn”.

Når forskere oppdager et nytt dyr er de veldig opptatt av å finne ut hvilken dyrerase det tilhører, men i dette tilfellet er de usikre. De er ennå ikke enige om hva slags dyr dette egentlig er. Er det et kveg, en antilope eller en geit?

Saolaen bor oppe i fjellene i regntiden og kommer ned i lavlandet på vinteren. De kommer aldri i nærheten av folk. De er veldig sky, og alle saolaene som er fanget, har dødd. Dette har ført til en teori om at dette dyret rett og slett ikke kan leve i fangenskap.

Saolaen er rundt 85 cm høy og veier rundt 90 kg. Den har mørkebrun pels med en svart stripe på ryggen. Helt nederst på føttene har den et hvitt område, og den har også hvite striper på kinnene.

Saolaene spiser små planter og blader fra trær. De beveger seg i små flokker, aldri flere enn fem sammen.

Laotisk fjellrotte

Dette merkelige dyret har ansikt som en rotte og hale som et ekorn. Forskere trodde først de hadde oppdaget et helt nytt dyr, men så fant de ut at det var et dyr som de trodde ble utryddet for 11 millioner år siden. Antakelig har den levd i beste velgående dypt inne i skogene i Laos hele denne tiden.

Det er ikke så mye man vet om dette lille dyret, annet enn at det liker seg bedre på klipper og fjell enn på åpne sletter. Det er et nattdyr, og det spiser helst blader, gress og frø, men noen spiser også innsekter.

Lokalbefolkningen i Laos her kjent til dyret lenge. De kaller det Kha-nyou, og fanger det for å spise det.

Oppgaver:

  • Hvorfor blir leveområdene til mange ville dyr i Laos borte?
  • Søk på nett og prøv å finn flere typiske dyr i Laos. Lag en veggplakat med bilder og beskrivelser av dyrene. 

Vil du vite mer om hvorfor regnskog forsvinner, og hva det fører til? Se Regnskogfondets sider her

Kilder:

Foto: Derek Dammann, Vladimir Pomortsev