Hvordan lager man egentlig sjokolade?

Anny fra Norge er på besøk hos peruanske Fiorella. Fiorellas familie dyrker sjokoladebønner i kjøkkenhagen. I denne filmen viser Fiorella Anny hvordan man lager sjokolade.


Sjokolade på trærne

I Peru vokser det sjokolade på trær? Det er ikke sjokolade slik som vi kjenner det i fra butikken, men en sjokoladefrukt som inneholder kakaobønner.

Sjokoladefrukten vokser direkte på stammen og på de tykkeste grenene på kakaotreet. En moden frukt kan være rødbrun eller gul, og den minner om en melon. En frukt inneholder mellom 20 og 50 kakaobønner.

Kakaobønnene ligger inni sjokoladefrukten, innkapslet i et søtt geleaktig fruktkjøtt. Kakaobønnene ligner litt på mandler, og vi tror at sjokoladebønnene har vært dyrket av mayaindianerne i Mellom-Amerika siden 600-tallet.Men det er en ganske komplisert prosess å lage sjokolade av sjokoladebønner, for de er ikke særlig gode å spise rå. Hver frukt inneholder rundt 30 mandelstore bønner. For at disse skal bli til sjokolade må de gjæres, eller fermenteres. Under gjæringen blir kjernen porøs og brun, og de får en smak som ligner på sjokolade.

Etter gjæringen må bønnene tørkes i solen slik at de ikke blir ødelagt under transport og lagring. Men dette er ikke nok. Før vi kan lage spiselig sjokolade må kakaobønnene ristes (brennes). Ristingen er kanskje den viktigste prosessen i hele sjokoladeframstillingen, og den har stor betydning for hvordan sjokoladen smaker. Smaken er avhengig av temperaturen og hvor lenge bønnene brennes. Dette gjøres ofte på en fabrikk, men du kan også gjøre det i en kjele over et bål.

Så må bønnene knuses, og skallet fjernes. De knuste bønnene males til kakaomasse. Om du presser kakaomassen får du ut fettet eller kakaosmør. Av kakaosmør kan du lage hvit sjokolade. Sjokolade som du spiser består av kakaomasse, kakaosmør, sukker og melkepulver eller kondensert melk. Dette varmes opp, blandes sammen og presses til slutt til sjokoladeplater som du kan kjøpe i butikken.

Kakaoen i norsk sjokolade dyrkes hovedsakelig av småbønder i de afrikanske landene Ghana og Elfenbenskysten.


Spørsmål til filmen og om sjokolade

  • Kan du forklare hvordan sjokolade, slik som vi kjenner det i butikken, blir til?
  • Hva vet du om kakaoplanten. Hvor vokser den?
  • I hvilke andre land finner vi kakaoproduksjon? Finn landene på kartet.
  • Hva er de viktigste ingrediensene i sjokolade?
  • Hvordan tror du det er å være sjokoladebonde?

Sjokoladebønder tjener lite penger

En kakaobonde tjener ikke mer enn rundt $2 per dag. Det er cirka 12 kroner om dagen, og det er veldig lite. Så lite at de fleste kakaobønder lever i fattigdom. Hvor mye koster en sjokolade i butikken? Hvem tror du tjener de pengene som en sjokolade koster?

Les mer!

Du kan lese mer om sjokolade og hvordan de dyrker kakao her:
http://www.nidar.no/Sertifisert-kakao
http://www.freialand.no/undervisningssider/slik-lager-vi-sjokolade/643