Arbeidsforhold i Bangladesh

I filmen forteller Nobel om arbeidsforhold i Bangladesh. 

Ris og fiske

I Bangladesh er det veldig fruktbar jord. Det regner jo så mye, så det er perfekte forhold for å dyrke ris. Halvparten av alle som jobber i landet, jobber på en risåker når det er regntid. Når det ikke er regntid driver mange med fiske.

Arbeiderne på risåkeren får veldig dårlig betalt. De som eier risåkeren vil tjene masse penger, så de gir dårlig lønn til arbeiderne sine. Ris er veldig billig i rike land, og det er en av grunnene til at de som eier rismarkene ikke betaler nok lønn til arbeiderne sine.


Flytter til byen

Fordi arbeiderne tjener så dårlig på rismarkene velger mange å flytte inn til de store byene for å tjene penger. Ofte ender de opp med å måtte jobbe på steder hvor de tjener veldig lite og hvor det kan være farlig å arbeide. Store deler av den voksne befolkningen har nesten ikke gått på skolen, og da blir det vanskelig å få seg en god jobb. Å være selger på gata eller jobbe i en fabrikk kan være vanskelig. Det kan også være vanskelig å bo borte fra familien sin.


Farlige arbeidsforhold

I 2013 var det en stor bygning som raste sammen i Dhaka. I bygningen var det flere tusen arbeidere som jobbet med å sy billige klær til rike land. Bygningen var ikke sikker, den var altfor høy og det var altfor mange mennesker inni den. Det var ganske mange mennesker som døde og ble såret her. Nå er det ingenting igjen av bygningen.

Heldigvis har både befolkningen i Bangladesh, og politikere båe i Bangladesh og i rike land, sett hvor farlige arbeidsforhold det er for arbeiderne i disse fabrikkene. Nå har det blitt strengere oppfølging av klesfabrikkene i landet.

Klassesamtale:

  • Hva er fint med å bo i byen og hva er fint med å bo på landet?
  • Hva kan være vanskelig med å bo i byen? Og på landet?
  • Hvorfor flytter mange i Bangladesh fra landet til byene?
  • Hvordan tror dere det er å flytte alene til en by med 20 millioner mennesker?
  • Hva er det viktigste man kan gjøre for å slippe å måtte jobbe på steder hvor de tjener veldig lite og hvor det kan være farlig å arbeide?
  • Hva er det viktigste: at vi får billige klær og ris i Norge, eller at de som arbeider på fabrikken og rismarken i Bangladesh har det trygt på jobb og får en lønn de kan leve av?