Religion i Bangladesh

I denne teksten kan du lære om de ulike religionene og de ulike religiøse høytidene i Bangladesh.

Et muslimsk land

I Bangladesh er 90% av befolkningen muslimer. Det vil si at nesten hele befolkningen tilhører religionen, Islam. Hvis dere reiser til Bangladesh vil dere bli vekket klokken fem av en bønneutroper som leser en bønn fra en minaret. En minaret er et tårn med høyttaler ved siden av, eller på, en moske. Bønnen høres litt ut som en sang, fordi imamene, eller prestene i Islam, leser bønnene på en spesiell måte. Fem ganger om dagen synger de bønner ut av minaretene i landet. Hvis du er i en by er det ofte flere minareter, så da hører du forskjellige bønnerop på samme tid. Det høres veldig fint ut.


Muslimer feirer ikke jul, men de feirer noe som heter eid. De feirer eid to ganger i året. Den ene gangen er når de avslutter fasten, og den andre er en ofringsfest. Under begge eid-ene går muslimer i moskeen. I Bangladesh spiser familier og venner god mat sammen under eid. Hvis de har råd kjøper de seg nye klær og maler hendene med mendhi. På ofringsfesten i Bangladesh er det vanlig å slakte en ku eller en sau. Kjøttet deler familiene i tre, hvor de spiser en del selv, gir en del til familien sin, og den siste delen til fattige. I Dhaka, hvor det bor 20 millioner mennesker, blir flere millioner kuer slaktet!

Alle gleder seg til denne festen, da blir alle mette i magen. Alle, uansett om de er rik eller fattig, får et godt og stort kjøttmåltid. Er ikke det en fin tradisjon?

9% er hinduer

De fleste som ikke er muslimer er hinduer i Bangladesh. Hinduene i Bangladesh feier en stor fest som heter Durga Puja. Det er en festival som varer i seks dager. Under festivalen går de i tempelet, familiene spiser god mat, kjøper nye klær, hvis de har råd til det, og pynter seg. I tillegg pleier det å være store arrangementer i byene, med flotte statuer og vakker musikk. Alle er velkomne på disse arrangementene, uansett religion.

1% er kristne

Kristne i Bangladesh er kristne på samme måte som kristne er kristne i Norge. De feirer jul på samme måte som oss. Familien går i kirken, samles, spiser god mat og gir hverandre presanger.

Mendhi på hendene

Uansett religion, liker barna og kvinnene å tegne mendhi på hendene sine. Når det er eid, Durja Puja eller jul maler kvinner og barn hendene så det nesten ser ut som smykker.Fint, ikke sant?


Oppgaver:

  • Hvilke ulike religioner har elevene i din klasse og hvilke høytider feires? 
  • Både den muslimske helligdagen Eid al-adha og den kristne høytiden jul markerer hendelser beskrevet både i bibelen og koranen. Hvilke hendelser er dette og er det noen ulikheter i måten de blir beskrevet på? 
  • Alle de største religionene i Bangladesh beskrives som verdensreligioner. Hvilke andre verdensreligioner finnes, og hva er kjennetegnet på en verdensreligion?